Co-creatie: samen bouwen aan de toekomst van Eduarte

Jouw ervaringen uit de dagelijkse praktijk zijn onmisbaar voor de doorontwikkeling van Eduarte. Met co-creatie krijg je als gebruiker de kans om nieuwe functionaliteiten mee te toetsen, te verfijnen en te optimaliseren. Zo sluit Eduarte nóg beter aan op wat jij in de praktijk nodig hebt.

Wat houdt co-creatie in?

De kern van co-creatie is dat je zowel in groepsverband als individueel aan de slag gaat met gebruikers in actieve en dynamische werkvormen. In interactieve sessies vormt jouw individuele mening de basis voor inspirerende groepsdiscussies. Zo komt iedereen aan het woord, verdiepen we samen onderwerpen en leren we in één middag veel over de probleemstelling of een onderwerp.  Het resultaat? Ontwikkelingen die niet alleen door Eduarte bedacht zijn, maar juist met jouw waardevolle feedback als gebruiker.

Co-creatie in de praktijk

De afgelopen tijd vonden er sessies plaats op verschillende locaties, zoals bij Lentiz, ROC van Amsterdam – Flevoland,  Zadkine en Alfa-college.

“Je voelt je als gebruiker gehoord. Je kan direct feedback geven aan een leverancier ook omdat je je wensen en behoeften meteen kan toelichten.”

Daan Verbeek, projectmanager bij Zadkine

“Ik vind het heel mooi dat jullie de eindgebruikers al opzoeken voordat je klaar bent met ontwikkelen. Via co-creatie kun je dingen samen doen om het uiteindelijk mooier en makkelijker te maken. Je ondervangt mogelijke weerstand aan de voorkant en je geeft eindgebruikers het gevoel van regie over wat ze gaan zien aan de eindstreep.”

Jacobien Dijkstra, adviseur onderwijs en kwaliteit bij Alfa-college

De co-creatie sessie bij Zadkine lag in het verlengde van het lopende Proeftuin-project voor de nieuwe Onderwijscatalogus. Tijdens deze interactieve sessie bespraken deelnemers A0-formaat prints van schermontwerpen. Deze dienden niet alleen om te toetsen, maar ze werden ook gebruikt als praatplaat en discussiestarter. Daan Verbeek, projectmanager bij Zadkine vertelt:  “Ik vond de werkvorm echt heel goed en effectief omdat je focust op de gebruiksvriendelijkheid en duidelijkheid van de schermen.”

Het draait bij co-creatie allemaal om het betrekken van de gebruiker in het gehele proces. Dat zorgt niet alleen voor een beter eindproduct, maar ook voor een gevoel van eigenaarschap. Jouw input wordt direct meegenomen. Daan vult aan: “Je voelt je als gebruiker gehoord. Je kan direct feedback geven aan een leverancier ook omdat je je wensen en behoeften meteen kan toelichten.”

Ook Jacobien Dijkstra, adviseur onderwijs en kwaliteit bij Alfa-college, is positief over de aanpak tijdens een Onderwijscatalogus co-creatie sessie in Hardenberg: “Ik vind het heel mooi dat jullie de eindgebruikers al opzoeken voordat je klaar bent met ontwikkelen. Via co-creatie kun je dingen samen doen om het uiteindelijk mooier en makkelijker te maken. Je ondervangt mogelijke weerstand aan de voorkant en je geeft eindgebruikers het gevoel van regie over wat ze gaan zien aan de eindstreep.”

Het leuke aan deze workshops is dat je veel verschillende mensen met diverse rollen spreekt. Je leert over hun dagelijkse werkzaamheden, frustratiepunten en geluksmomenten op de werkvloer. Jacobien geeft aan: “Wat ik ook merkte tijdens deze sessie is dat er begrip ontstaat voor de manier waarop functionaliteiten ontwikkeld worden. Het wordt duidelijk waarover wordt nagedacht en dat er allerlei keuzes gemaakt worden in zo’n traject. Het mooie was nu dat de aanwezigen invloed hadden op deze keuzes.”

De weg vooruit: jouw feedback telt

Hoewel de deelnemers de sessies positief beoordeelden, hebben we ook waardevolle feedback ontvangen over onder andere de sessie-opzet en interactiviteit, de helderheid van het doel en de beoogde resultaten, en de optimalisatie van de groepssamenstelling. Hiermee kunnen we deze co-creatie activiteiten verder verbeteren en ook inzetten voor andere functionaliteiten en ontwikkelingen binnen Eduarte. Want samen met jou, de gebruiker, maken we de meeste impact en komen we tot de best mogelijke oplossingen.

Momenteel plannen we een landelijke workshop voor de Onderwijscatalogus na de zomer. Meer informatie over toekomstige co-creatie sessies volgt spoedig!