Je lot in handen van een mbo'er

Fan van het mbo, deel 1 – “Het slechte nieuws is, u heeft niet alleen een hernia, maar ook een breuk. Het goede nieuws: dat betekent 2 operaties voor de prijs van 1”, grapt de arts. Dat het ziekenhuisbezoek tot een mooi besef kan leiden, weet Ron Zaaijer niet veel later. “Daar, in dat ziekenhuisbed waar je je lot en zorg in handen legt van een mbo’er, besefte ik: hier doe ik het voor. En wat hebben we deze mensen hard nodig.”


Het gaat mis als Ron, teamleider functioneel beheer bij Albeda, het dagelijkse rondje met zijn honden loopt. “Ik kreeg een enorme pijn aan mijn bil. Echt tranen in mijn ogen.” Thuis duikt hij het bed in en probeert de pijn te verzachten. Maar die blijft. Hij laat een scan maken en al snel blijkt dat hij niet alleen een hernia heeft, maar ook een breuk. “Ooit viel ik van de trap. Daar komt die breuk vandaan. Hierdoor ben ik anders gaan bewegen, wat dan weer de hernia veroorzaakte.”

Een spuitje op Albeda
Ron moet onder het mes. “De man die me onder narcose bracht, vroeg voor het spuitje wat ik in het dagelijkse leven doe. Ik zei teamleider functioneel beheer bij Albeda. Vervolgens werd hij enthousiast en vertelde mij dat hij zijn eerste vervolgopleiding had gedaan bij Albeda. Daarna gaf hij mij een spuitje. ‘Op Albeda!’, zeiden we nog. En weg was ik.”

Een paar uur later ontwaakt Ron op de uitslaapkamer en wordt naar de slaapzaal gebracht. “Daar werd ik ontvangen door een verpleegkundig stagiair vanuit MBO Mondriaan. Een hartstikke leuke meid. De verpleegkundige stelde haar allerlei vragen om haar op te leiden. Ik keek ernaar en dacht: kijk, dit zijn de mensen aan het bed die het voor jou doen en waar er steeds minder van komen. We hebben ze keihard nodig.”

De volgende dag staat de fysio aan zijn bed. Veel bewegen, is de opdracht. Ron gaat op pad in het ziekenhuis. “Daar liep ik rond en besefte: bij een bezoek aan het ziekenhuis zijn er allemaal mbo’ers die de gang van zaken up and running houden. Op de operatiekamer en de slaapzaal, maar ook in de beveiliging en het restaurant. Ik keek om me heen en dacht: hier doe je het voor.”

Veilige omgeving
“In een ziekenhuis gebeurt veel, ook qua emoties”, vervolgt Ron. “Je legt je lot, je zorg in handen van een mbo’er. Ook als het om beveiliging gaat, staan er professionals voor je klaar om te zorgen voor een veilige omgeving. Mbo’ers spelen een enorme grote rol in een ziekenhuis cq. in onze maatschappij. Goed om daar bij stil te staan. Gelukkig ben ik er weer goed uit gekomen. En ondanks de positieve ervaring, hoop ik er een hele tijd niet meer te komen.


Ron Zaaijer
Teamleider Functioneel beheer Albeda